Solarne elektrane

Solarne elektrane su postrojenja ili instalacije koje koriste solarnu energiju za proizvodnju električne energije. Energiju iz solarne elektrane je moguće prodavati snabdevaču električnom energijom. Srbija ima znatno veći broj časova Sunčevog zračenja nego većina Evropskih zemalja. Najbolji uslovi za solarne elektrane se nalaze u jugoistočnom delu naše zemlje.
solarne elektrane
Klikni na ikonicu da pogledaš sadržaj članka
  Add a header to begin generating the table of contents

  Vrste solarnih elektrana

  Solarne elektrane možemo podeliti po načinu distribucije i upotrebe u dve grupe:

  1. Otvoreni sistem

  Otvoreni sistem ili on the grid, su sistemi u kojim se u komercijalne svrhe proizvedena električna energija snabdeva drugim potrošačima  preko elektrodistributivne mreže.

  2. Zatvoreni sistem

  Zatvoreni sistem ili off the grid, kojim se proizvedena električna energija koristi za sopstvene potrebe  i nalazi se na objektu koji je korisnik ovog sistema.

  Oba sistema proizvodnje i distribucije električne energije su odlična investicija zbog velike i brze isplativosti i stabilnog prihoda, imajući u obzir stalni rast cene i potrošnje električne energije i minimalno održavanje  sistema solarnih elektrana.

  Solarne elektrane u Srbiji

   Srbija ima između 1500 I 2200 časova sunčevog zračenja godišnje, što čini da je prosečan intenzitet zračenja tokom jednog dana  1,1 kWh po metru kvadratnom na severu Srbije, a na jugu 1,7 kWh po kvadratnom metru tokom januara. Tokom juna, intenzitete sunčevog  zračenja je od 5,9 kWh po kvadratnom metru na severu Srbije, dok je na jugu 6,6 kWh po kvadratnom metru.

  Prosečna godišnja vrednost energije sunčevog zračenja iznosi od 1.200 kWh po kvadratnom metru u zapadnoj Srbiji, u južnoj Srbiji prosečna vrednost energije zračenja na godišnjem nivou je 1.550 kWh po kvadratnom metru , dok je u Centralnoj Srbiji prosečna vrednost  oko 1.400 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou.

  Srbija ima znatno veći broj časova Sunčevog zračenja nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi su u jugoistočnom delu naše zemlje. Na priloženim mapama možete uporediti prosečnu godišnju osunčanost u različitim delovima Srbije.

  Scroll to Top